LLEIDA MARXA
Select Page

Història del concurs

La idea del Concurs de Piano Ricard Viñes va néixer amb la inauguració de l’Auditori Enric Granados a la ciutat de Lleida l’any 1995, edifici en el qual també es troba ubicat el Conservatori Municipal de Música. La seva infrastructura ofereix uns serveis immillorables per a poder fer compatible el curs d’estiu, que cada any organitza el Conservatori, amb el concurs, donat que el centre compta amb trenta aules d’estudi de diferents dimensions, amb condicionament acústic i climàtic, així com del servei d’una biblioteca-fonoteca. Dins l’edifici hi ha dues sales de concerts, la sala simfònica amb una capacitat per a 803 persones i la sala de cambra amb una capacitat per a 245 persones, amb una qualitat acústica excepcional que fan de les instal·lacions de l’Auditori Enric Granados unes de les millors del país.

Sala de cambra

Sala de cambra

La infrastructura del curs de Piano permet una combinació idònia, ja que els professors convidats al curs formen part del jurat del concurs i ofereixen concerts de piano. Els alumnes que hi participen també formen part del públic que assisteix a les proves del concurs. Tot plegat permet que en conjunt es produeixi un festival d’estiu en el que el seu protagonista és la música per a piano.El concurs es realitza a la sala de cambra, amb un piano Stenway de concert.

El concurs ha anat evolucionant des de la seva creació.
En primer lloc la quantia dels premis ha anat incrementant-se al llarg del temps. En segon lloc, s’ha acomplert un dels objectius principals dels concursos, és a dir, oferir als joves intèrprets la possibilitat d’actuar i donar-se a conèixer arreu. En aquest sentit volem destacar que inicialment es van oferir concerts a l’Auditori Enric Granados, i posteriorment es va obtenir la possibilitat de fer recitals al Palau de la Música de Barcelona i a l’ Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (Barcelona).
En una següent etapa del concurs es va incorporar un nou apartat que contempla no solament la faceta d’intèrpret d’un recital, sinó la del pianista com a solista en una orquestra. Es va incloure una nova prova en la Categoria A en la que s’havia d’interpretar un concert. Aquest fet va suposar la inclusió en els premis de tres concerts amb l’Orquestra Simfònica del Vallès (Auditori Enric Granados de Lleida, Palau de la Música de Barcelona i Teatre la Faràndula de Sabadell).
Tanmateix s’ha obtingut un acord amb l’Auditori de Barcelona, la sala més important de Catalunya per tal que el guanyador de la Categoria A pugui actuar en algun dels seus cicles de concerts.

Sala simfònica

Sala simfònica

Coincidint amb l’entrada en vigor de l’euro, a partir de l’any 2002 es decideix ampliar l’àmbit de procedència dels concursants que poden participar en aquest concurs, obrint la inscripció als pianistes d’arreu de la Unió Europea, en consonància a la voluntat d’internacionalització del nostre país i de crear vincles entre els països que estan construint aquest nou projecte. A l’edició de 2007 es decideix oferir la possibilitat de participar a qualsevol pianista del món. A partir de l’edició de 2010, i a la vista de l’augment de participants que experimenta el concurs, s’incorporen unes modificacions que signifiquen un nou canvi de rumb: s’incrementa considerablement la dotació econòmica de tots els premis, s’afegeixen premis importants pels millors concursants de nacionalitat espanyola, s’allarga en un dia més el calendari de les proves i se substitueix el concert de la prova final de la Categoria A (amb reducció a dos pianos) per un recital de quaranta-cinc minuts.

Per l’edició de 2011, es modifiquen lleugerament les bases per tal de donar més llibertat als concursants en l’elecció del seu repertori.

El Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes és membre de l’associació internacional de concursos de piano Alink-Argerich Foundation des de 2010. Està organitzat per l’Ajuntament de Lleida i la Fundació del Teatre de la Llotja. El concurs es desenvolupa a  l’Auditori Municipal Enric Granados i al Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida.