El Teatre de la Llotja, el Teatre Municipal de l’Escorxador i l’Auditori Municipal Enric Granados es preparen per, a partir del setembre, fer gaudir el públic de les arts escèniques i la música a la ciutat
L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Teatre de la Llotja preparen LaTemporada d’arts en viu de Lleida per, a partir del setembre, fer gaudir el públic de tota la programació tardor 2021.
El Teatre de la Llotja, el Teatre Municipal de l’Escorxador i l’Auditori Municipal Enric Granados acolliran de nou diferents espectacles d’arts escèniques i música amb tota la normalitat possible i sempre que la situació sanitària així ho permeti.
En aquest sentit, i com avançament de la programació de tardor 2021 de LaTemporada, es poden citar ja alguns dels espectacles que estaran a Lleida en els propers mesos.

Música

Divendres, 8 octubre 2021 – 20.00 h – Auditori – Paul Lewis i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae interpreten Beethoven

Beethoven va ser un gran pianista. De fet, va ser un pianista excepcional: potser el millor del seu temps. Es va batre en “duel pianístic” amb els millors i sempre va sortir-ne amb el cap ben alt i amb l’admiració del públic i dels rivals: “Aquest home deu estar posseït pel diable!”, “Té un estil brillant, però els seus modals són arrogants”, “Hi ha quelcom de meravellós en la seva expressió”. El públic vienès demanava constantment espectacle i virtuosisme (poc havia canviat des de l’època de Mozart) i Beethoven els va satisfer amb cinc concerts per a piano i orquestra compostos al llarg de 15 anys. El que duu el número 2 és el que va escriure i estrenar primer (l’any 1795), però va publicar en segon lloc. És el més clàssic dels cinc, el menys agosarat, però li va servir per a presentar-se en societat com a concertista i demostrar que era un virtuós.

Dissabte, 16 d’octubre 2021 – 20.00 h – Auditori – Albert Guinovart amb el Cor de Cambra Te Deum & Musicals

La música d’Albert Guinovart és plena de grans obres, ara tenim ocasió de gaudir-la. L’eclecticisme d’Albert Guinovart ens convida a un recorregut per la seva obra, des del Te Deum, una peça d’envergadura per a doble cor, piano, orgue i percussió, fins als famosos musicals com Mar i cel o Flor de nit, fins als més recents Gaudí o Scaramouche. Amb intèrprets de luxe, començant pel mateix compositor al piano!

Divendres, 22 octubre 2021 – 20.00 h – Auditori – Nit transfigurada. LleidArt Ensemble

El repertori que forma part d’aquesta  proposta es construeix a partir de la transformació. La primera obra  Fuga del ángel (Bach – Piazzolla Project) és per a quartet de corda. Es tracta d’un arranjament molt especial d’Eckart Runge, Friedemann Weigle i Artemis Quartet on es mostra un univers dens i poderós en el que es viatja de la música de J. S. Bach a la d’Astor Piazzolla. Una metamorfosi musical constant del barroc al tango.

L’altra peça que completa el programa és la Nit transfigurada d’Arnold Schönberg. Aquesta obra per a sextet de corda és considerada la primera partitura important del compositor i s’inspira en el poema homònim de Richard Dehmel, així com en el primer moment en que el compositor coneix la seva futura esposa: Mathilde von Zemlinsky. La Nit transfigurada és una obra plena de romanticisme, d’on es desprèn un amor sense condicions.

Diumenge, 7 de novembre 2021 – 18.00 h – TEATRE DE LA LLOTJA – El Barber de Sevilla. Una òpera de Gioachino Rossini

Òpera bufa en dos actes (Sobretitulada en català) – Circuit Òpera a Catalunya

Els Amics de l’Òpera de Sabadell recuperen l’òpera de Rossini El barber de Sevilla deu anys desprès de la seva representació. La trama es situa a Sevilla, a finals del segle XVIII, i té com a protagonista la bella i jove Rosina, custodiada pel seu tutor Bartolo, que no la deixa sortir excepte per anar a missa, però que viu enamorada del compte d’Almaviva.

Text de Cesare Sterbini i basat en Le barbier de Séville de Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. Estrenada al Teatre di Torre Argentina de Roma, el 20 de febrer de 1816.

Dijous, 25 novembre 2021 – 20.00 h – Auditori – El Quartet Teixidor amb Marta Infante

El Quartet Teixidor estrena, juntament amb la mezzosoprano Marta Infante, l’Isolation Quartet de David Esterri. Escrit a Glasgow durant el confinament de la primavera del 2020 provocat per la pandèmia de la Covid-19, hi podrem escoltar el llenguatge més avantguardista del polifacètic músic lleidatà. Ottorino Respighi és un compositor italià poc conegut al nostre país però amb una obra musical d’una gran bellesa. Un bon exemple n’és Il tramonto per a mezzosoprano i quartet de corda, una música molt expressiva i plena d’harmonies delicades i coloristes. Per començar el concert, i fent de contrapunt a la música dels segles XX i XXI, el primer quartet de l’opus 76 de Joseph Haydn, obra mestra del Classicisme on es condensa tota la saviesa musical del gran compositor austríac.

Divendres, 10 desembre 2021 – 20.00 h – Auditori – El Messies de Händel. Paul Agnew & Orquestra Simfònica Camera Musicae

L’Al·leluia de Händel és un dels grans hits de la música clàssica, però el que resulta difícil d’entendre és que no s’hagin convertit també en indispensables la major part dels fragments del Messies. Es tracta d’una obra inmensa, brillant, espectacular, però també molt difícil d’interpretar. Quan es va estrenar l’èxit va ser apoteòsic i des d’aleshores s’ha interpretat de forma ininterrompuda arreu del món. Händel havia tingut grans èxits amb les seves òperes i també amb la música instrumental, però a partir dels 50 anys va dedicar-se gairebé de forma exclusiva als oratoris, l’obra ha superat completament el patrimoni exclusiu dels fidels cristians i ha esdevingut patrimoni universal dels fidels a la música. Té aquella doble qualitat exclusiva de les obres mestres: d’una banda, conté secrets i noves lectures per als experts i de l’altra, bellesa i atracció per a l’oïdor mitjà. Acompleix, efectivament, una funció espiritual que si no ens apropa a Déu, com a mínim ens apropa a l’Art.

Dimecres, 22 desembre 2021 – 20.00 h – Auditori – L’Escolania de Montserrat i La Grande Chapelle

L’Escolania de Montserrat i La Grande Chapelle, sota la direcció d’Albert Recasens, ens presenten un programa que aposta decididament pel patrimoni musical català. L’obra magna de Francesc Valls (ca.1671-1747), la Missa Scala Aretina, composta en plena Guerra de Successió, es confrontarà amb peces litúrgiques de Joan Cererols, Miquel López i Narcís Casanoves, mestres de l’Abadia de Montserrat dels segles XVII i XVIII.

Dimarts, 28 de desembre 2021 – 20.00 h – Auditori – Festival de Valsos i Danses. Un viatge per les danses d’Europa. Orquestra Simfònica del Vallès

El vals va ser la primera dansa en què la parella va ballar abraçada i ha esdevingut un emblema d’alta cultura, tot i el seu origen com a ball popular.

Una orquestra de referència amb el seu  director titular i una de les veus del moment. Un grapat de bons motius per no faltar a aquesta cita, un clàssic de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) des de fa més de vint-i-cinc anys, que arriba a l’Auditori Municipal Enric Granados.

Arts escèniques

Dissabte, 2 d’octubre 2021 – 18.30 h – PLAÇA DE LA LLOTJA – VoloV. Col·lectiu TQM

CIRC. Recomanat a partir de 5 anys

Un sonor viatge entre paisatges i emocions. Un vaixell en constant moviment. Per mar, per aire i, fins i tot, per l’arena del desert. El rumb no està traçat i tampoc importa què els espera més enllà. Els guia la música de cada paisatge, el vent, els insectes, les tremolors, la quietud i l’acció. L’ara és ara i el present només d’ells mateixos. Busquen altres mons, altres maneres. Quatre artistes de circ multidisciplinaris i dos músics multinstrumentals.

Divendres i dissabte, 15 i 16 d’octubre 2021 – 20.00 h – espai exterior (pendent de determinar). MDR – Mort de riure. Los Galindos

CIRC. Recomanat per a majors de 12 anys

Tres pallassos s’enfronten a un gir inesperat. Què ha passat? Què faran? La justícia els farà costat, trobaran una solució o hauran de ser condemnats? Melon, Rossinyol i Mardi us necessiten per contagiar optimisme i atiar l’esperit crític. Només us arrisqueu a morir de riure. Espectacle de carrer de naturalesa indòmita i maldestre on l’espectador esdevé còmplice d’un desajustament i partícip del joc de la farsa. Una obra improbable i excèntrica, on el riure i el divertiment són el motor.

Dissabte, 6 de novembre 2021 – 20.00 h – ESCORXADOR – Travy de Pau Matas i Oriol Pla

Premi de la Crítica 2018. TEATRE DE TEXT. Recomanat per a majors de 14 anys

Actors fills d’actors: sagues i famílies que traspassen l’ofici i el coneixement de les arts de l’escena.

Oriol Pla s’estrena com a director amb aquesta obra que compta amb un repartiment 100% familiar. Després de rebre diversos reconeixements pels seus papers en teatre, cinema i televisió, Pla dirigeix un espectacle de clowns on hi actua amb la seva germana i els seus pares, i en el que cadascú s’interpreta a si mateix. Amb Quimet Pla com un dels fundadors de Comediants i Núria Solina, co-creadora de companyies com el Circ Cric, Travy és una oda al teatre a càrrec d’una estirp que porta les arts escèniques gravades al seu ADN. Una trobada familiar atípica, hilarant i alhora commovedora.

Diumenge, 28 de novembre 2021 – 12.00 i 17.00 h – ESCORXADOR – “Una niña”. La Rous

Premi FETEN 2014 Millor interpretació femenina, millor espai escènic i millor música original. Finalista Premis Max 2014 millor espectacle infantil. Recomanat per a majors de 5 anys

A partir del conte “Una niña” de Grasso Toro la cia La Rous, Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2011, presenta un fantàstic espectacle mut escatxigat de milions d’onomatopeies i poliglota de sentits i formes.

Una història d’amistat que negava de l’humor a la creativitat, de la senzillesa a la reflexió, del joc a al tendresa final, de la foscor a la llum.

Dissabte, 4 de desembre 2021 – 20.00 h – TEATRE DE LA LLOTJA – “Els ocells”. La calòrica

Recomanat per a majors de 15 anys

Una reescriptura lliure de l’obra d’Aristòfanes Els ocells on La Calòrica passa el raspall de la sàtira política a l’actualitat per parlar de l’auge del populisme neoliberal a tot el món i del reialme de la postveritat. Els ocells és un cabaret polític on desfilen temes com la corrupció o els mecanismes de manipulació de masses. És el moment de fer-nos una pregunta: Què queda de realment democràtic a les democràcies occidentals?

Una reescriptura lliure de l’obra d’Aristòfanes enfocada a l’increment del populisme neoliberal, els mecanismes emocionals que el fan funcionar i els motius del seu apogeu global.

Una comèdia majúscula, excessiva, de vegades insuportable. Una comèdia que fa parlar els ocells i converteix els líders polítics en dj’s messiànics. Una comèdia on l’humor més negre i absurd es posa al servei del discurs més polític. Una comèdia eclèctica que dinamita qualsevol eix de coordenades que pugui intentar fer servir l’espectador per classificar-la.

Diumenge, 12 de desembre 2021 – 12.00 i 17.00 h – ESCORXADOR – “Soc una nou”. Zum-Zum Teatre

Premi FETEN 2021 a la millor direcció. Premi FETEN 2021 a la millor interpretació coral. Recomanat a partir de 6 anys

L’advocada Marinetti és una dona implacable i amargada que ha denunciat a gairebé tot el veïnat. La seva vida canvia el dia en què l’Omar, un nen refugiat, cau de la branca de la seva noguera. El nen transforma la seva vida per complet i per poder quedar-se amb ell, diu que és una nou i que, segons una antiga llei, tots els fruits que cauen al seu jardí li pertanyen. El jutge i el fiscal, incrèduls, escolten als testimonis. Mentrestant, l’Omar recorda com va haver de fugir d’un país en guerra i com va perdre als seus pares al mar, esperant tenir una oportunitat a la vida.

Venda d’entrades

Les entrades es posaran a la venda a principis de setembre tant online a través dels webs dels equipaments i el de LaTemporada, així com a les taquilles i a l’oficina de Turisme de Lleida.

Comissió programadora

Cal recordar que l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Ciutat i Cultura, ha encarregat a tres professionals la confecció i configuració de la programació de les arts escèniques de LaTemporada Lleida 2021-2022. Es tracta d’Amàlia Atmetlló, de la Companyia de Comediants La Baldufa; Lara Díez Quintanilla, actriu, dramaturga i directora, i Marc Cartanyà, actor i un dels impulsors de la companyia Íntims Produccions.

Aquest és el primer pas cap a un nou model de programació col·legiada i participativa que vol implementar la Regidoria de Ciutat i Cultura per a la propera temporada en què la direcció artística va més enllà d’un encàrrec unipersonal amb l’objectiu de programar des de diferents mirades i estils, anant cap a un model més obert i dinàmic.

Per la seva banda, la programació musical de LaTemporada, emmarcada principalment a l’Auditori Municipal Enric Granados, continua al capdavant la directora d’aquest equipament, Puri Terrado.

Pin It on Pinterest

Share This