AMB VEU DE DONA. DONES COMPOSITORES, DONES AMB PERSONALITAT

AMB VEU DE DONA. DONES COMPOSITORES, DONES AMB PERSONALITAT

Divendres, 20 de maig de 2022 - 20:00 h

DONES COMPOSITORES, DONES AMB PERSONALITAT

Mireia Pintó, mezzosoprano
Sílvia Bel, actriu
Vladislav Bronevetzky, piano

 

Amb la veu i la presència de l´actriu Sílvia Bel, es farà un recorregut de la història de les dones compositores, bàsicament del segle XIX, de la mà de Johanna Kinkel (Bonn 1810- Londres 1858). Nascuda el mateix any que Robert Schumann i a la mateixa ciutat que Ludwig van Beethoven, ens explicarà els obstacles viscuts per Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot, Cécile Chaminade, per ella mateixa, així com el que implica ser dona i ser compositora al XIX. La “raresa” de ser compositores, que s’accepta només com una “curiositat”, les dificultats, les limitacions…

Interpretarem obres d´aquestes dones brillants eclipsades pels homes, que no van poder tenir el reconeixement merescut en el seu moment i, entremig, interpretarem també aquells rols operístics femenins (escrits per homes, la majoria coetanis a les compositores esmentades) que retraten dones fortes, amb personalitat: Carmen, la poetessa grega Sapho, l’emperadriu romana Ottavia i l´astuta Isabella, tot reivindicant el paper de la dona en la música.

 

Programa
Obres de: Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot, Cécile Chaminade, C. Monteverdi, G. Rossini, Ch. Gounod, G. Bizet

vídeo informatiu de l’espectacle ( amb l’actriu Clara Segura)

vídeo amb fragment de l’espectacle 

Més informació:

Mireia Pintó, mezzosoprano

Nascuda a Manresa, cursa els seus estudis musicals a l’especialitat de Piano i Cant, obtenint Premi d’Honor-Fi de Carrera. Perfecciona la seva formació a Itàlia i França. És guardonada amb els més importants premis en diversos concursos a Espanya i Itàlia.

El seu extens repertori del període barroc a la música contemporània i inclou els gèneres: Òpera, Oratorio i Lied. Ha col·laborat amb grups instrumentals de cambra i amb diverses orquestres, actuant sota la direcció dels Mestres: L.Maazel, P.Maag, R.Bonynge, P.Goodwin, H.Rilling, E.Ericson, A.Zedda, J . -C.Malgoire, O.Dantone, J.López Cobos, M.Benini, F.Haider, FPDecker, B.de Billy, A.Ros-Marbà, A.García-Navarro, E.Martínez Izquierdo, D. Parry, C.Halffter, J.Pons, V. Pablo Pérez, A.Anissimov, G.Noseda, M.Guidarini, R.Behr, E.Villaume, J.Stulen, V.Sutej, A.Allemandi, R.Tolomelli, J. .Casas, J.Mora, E.García Asensio, S.Brotons, entre altres. Participa en cicles de concerts, festivals i produccions operístiques a Itàlia, Rússia, Holanda, Alemanya, Grècia, Andorra, França, Mònaco (Opèra de Monte-Carlo), Japó i Espanya.

Al camp operístic, ha interpretat: «Giulio Cesare»-Händel (Sesto), «La Cenerentola» (Cenerentola) / «Il Barbiere di Siviglia» (Rosina), «La Italiana in Algeri» (Isabella) / «Il turco in Itàlia “(Zaida) /” Il viaggio a Reims “-Rossini,” Così fan tutte “/” II re pastore “/” Die Zauberflöte “-Mozart,” Les contes d’Hoffmann “-Offenbach (Nicklausse),” Roméo et Juliette “-Gounod (Stephano),” Carmen “-Bizet,” Béatrice et Bénédict “-Berlioz,” entre d’altres.

Pel que fa la interpretació del Lied, des de 1992 forma un duet estable amb el pianista Vladislav Bronevetzky, duent a terme, des de llavors, una substancial activitat concertística que els ha portat a oferir recitals a diversos països.

És també professora de Cant i Lied a l’ESMUC i en diverses master-class.

Sílvia Bel, actriu

L’any 2005 protagonitzà l’espectacle teatral  La Xarxa, de Joan Brossa, interpretació que li va valdre el premi Crítica Serra d’Or de Teatre del 2006 per l’aportació més interessant de l’any, a més de la nominació a millor actriu pels premis Butaca i l’elogi de tota la crítica. A partir d’aquell moment la seva carrera discorre entre teatre, televisió i cinema. A la televisió ha protagonitzat series com Infidels, Ventdelplà, El cor de la ciutat, Nit i dia, Com si fós ahir.

L’any 2007 va ser la Colometa de la Plaça del Diamant, que després de fer temporada al Teatre Nacional de Catalunya va girar durant un any per diferents teatres per acabar al Centre Dramàtic Nacional de Madrid. Va ser Maria Estuard al Teatre Lliure, Nausica al Teatre Grec, Natàlia Petrovna al TNC, Lady Windermere al TNC i un llarg etcètera.

Ha col·laborat amb músics com Lluís Llach, Jordi Savall o Salvador Brotons en diferents projectes. Ha treballat amb directors internacionals com Amos Gitai, Simone Benmussa.

Ha protagonitzat les pel.lícules: Año Mariano, Torapia, Xtrems, Insensibles. Amb directors com Karra Elejalde, Fernando Guillén Cuervo, Abel Folk, Joan Riedberg, Juan Carlos Medina. L’any 2012 va rebre el Premi Memorial Margarida Xirgu a la interpretació femenina més rellevant de la temporada teatral barcelonina.

Vladislav Bronevetzky, piano

Nascut a Vladivostok (Rússia), inicia els estudis musicals a l’Escola Especial Central de Moscou.  Posteriorment, segueix la seva formació al Conservatori Txaikovski de Moscou, amb la famosa pianista Elissa Wirsaladze. Durant aquest període actua també en diverses gires per Alemanya. Rep la Beca Especial Txaikovski al millor estudiant, atorgada pel Conservatori, entre altres guardons (Concurs Internacional Robert Schumann-1985 de Zwickau-Alemanya).

V. Bronevetzky duu a terme una substancial activitat concertística, reconeguda per la seva subtilesa interpretativa i la seva tècnica perfeccionada. Ha realitzat diverses gires de concerts i ha participat en nombrosos festivals internacionals i cicles de concerts, actuant com a solista amb orquestra, recitals i com a pianista de cambra (acompanyant a reconeguts intèrprets, com la violoncel·lista Natalia Gutman, la soprano Annick Massis , Quartet de la Orquestra Filharmònica de Berlín, el tenor Juan Diego Flórez, el tenor Josep Bros…) a Rússia, Alemanya, Holanda, Finlàndia, Geòrgia, Bielorússia, Àustria, Itàlia, Japó, USA, Andorra i Espanya (Auditori Nacional-Madrid-ONE/Josep Pons), Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu, Palau de Festivals-Santander, …) El seu repertori és molt variat i extens, incloent-hi obres de diferents estils i èpoques.

Paral·lelament a la seva activitat com a intèrpret, ha format part diverses vegades els jurats de concursos nacionals de piano al seu país. Del 1991 al 1996 va desenvolupar la seva tasca pedagògica com a professor de piano al Conservatori Txaikovski de Moscou ia diverses master-class a l’estranger, les quals encara duu a terme regularment. Diversos alumnes seus han estat premiats als concursos internacionals de piano més reconeguts. Actualment és Professor de Piano de l’Escola Superior de Música de Catalunya.
	
Durada esdeveniment AMB VEU DE DONA. DONES COMPOSITORES, DONES AMB PERSONALITAT 75'Durada:
75'
Ubicació esdeveniment AMB VEU DE DONA. DONES COMPOSITORES, DONES AMB PERSONALITATUbicació:
Sala 2
Preus:
Entrada: 11 €
Amic/ga de LaTemporada: 9 €
Venda d'entrades:
Taquilla Auditori
COMPRAR ENTRADES
Categories

Pin It on Pinterest

Share This