BACH I MOZART: DUES VISIONS PER JOSEP MARIA COLOM. ORQUESTRA SIMFÒNICA JULIÀ CARBONELL DE LES TERRES DE LLEIDA

BACH I MOZART: DUES VISIONS PER JOSEP MARIA COLOM. ORQUESTRA SIMFÒNICA JULIÀ CARBONELL DE LES TERRES DE LLEIDA

Diumenge, 27 de novembre de 2022 - 19:00 h

Josep M. Colom, piano
Enric Ribalta, flauta
Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Joan Espina, violí i concertino director

El gran pianista català Josep M. Colom ens presenta en aquest concert dues obres cabdals del repertori per a teclat i orquestra.

El 24 de març de 1721, Bach va signar la dedicatòria dels Six Concerts Avec plusieurs Instruments per a Christian Ludwig, Margrave de Brandemburg, en una bonica còpia manuscrita. Més coneguts com a Concerts de Brandemburg, aquestes obres instrumentals profanes mostraven tot el seu geni creador. Fa la sensació que Bach volia seduir el Margrave i anar a treballar a Berlín, després que les circumstàncies a Köthen haguessin canviat… I particularment en el 5è Concert, amb la impressionant cadenza del 1r moviment, on l’autor explota tots els recursos de la tècnica. Aquesta obra seria la precursora del concert solista de piano, del qual tants exemples ens llegaria el classicisme.

Seguint la tradició encetada per Bach, Mozart va escriure tres grans concerts per a piano i orquestra a Viena l’any 1784, quan només tenia vint-i-vuit anys. El concert del programa, en sol major i número 17 dels concerts de Mozart, el va escriure a petició de la seva alumna preferida, Babette Ployer, filla d’un agent de l’administració estatal i dedicatària ja d’una concert de piano anterior. L’aparença menys virtuosística de la peça és contrarestada per una invenció temàtica incessant, que li confereix un aire gairebé operístic.

Clou aquest diàleg musical la Simfonia en re major Op. 18 n. 6 de Johann Christian Bach, onzè fill de Bach i amic íntim de Mozart. Després de passar innombrables hores tocant junts, no és d’estranyar que els dos músics s’influïssin mútuament. De fet, en les simfonies d’aquest cicle, d’un gran refinament i d’un estil classicitzant, ja s’hi poden entreveure les futures simfonies de Mozart.

Programa

Simfonia núm.6, en re M, op.18                                             J.C Bach
Concert de Brandenburg núm.5, en Re Major, BWV 1050     J. S. Bach
Concert núm. 17 per a piano en Sol Major, KV 453               W.A Mozart

ojc.cat

@orquestraojc

 

Durada esdeveniment BACH I MOZART: DUES VISIONS PER JOSEP MARIA COLOM. ORQUESTRA SIMFÒNICA JULIÀ CARBONELL DE LES TERRES DE LLEIDA 120'Durada:
120'
Ubicació esdeveniment BACH I MOZART: DUES VISIONS PER JOSEP MARIA COLOM. ORQUESTRA SIMFÒNICA JULIÀ CARBONELL DE LES TERRES DE LLEIDAUbicació:
Sala 1
Preus:
Entrada: 15€
Amic/ga de LaTemporada: 13,5€
Amics OJC: 11€
Venda d'entrades:
Taquilla Auditori
COMPRAR ENTRADES
Categories

Pin It on Pinterest

Share This