LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI. LIZA FERSCHTMAN & FRANZ SCHUBERT FILHARMONIA

LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI. LIZA FERSCHTMAN & FRANZ SCHUBERT FILHARMONIA

Divendres, 13 de maig de 2022 - 20:00 h

Liza Ferschtman, violí
Franz Schubert Filharmonia
Rinaldo Alessandrini, director

 

Vivaldi i Schubert en estat pur

Alessandrini és un dels experts en música barroca més prestigiosos del món. Les seves gravacions d’obres de Vivaldi són de referència i gaudir-lo dirigint Les quatre estacions amb la violinista holandesa Liza Ferschtman, és tot un luxe.

L’any 1725 Vivaldi va publicar dotze concerts sota el títol “El difícil equilibri entre l’harmonia i la invenció”. Eren obres en les que plantejava el clàssic dilema entre el respecte a les normes de l’escriptura clàssica i la llibertat creativa. Les quatre primeres peces de l’àlbum van tenir un èxit sense precedents: quatre obres en les que destaca un violí solista i, alhora, es descriuen els diferents moments de les estacions de l’any. No solament van agradar per la frescor i l’encant de les seves melodies i per la imitació musical del vent, la pluja o els ocells, sinó també per l’habilitat que l’autor va demostrar a l’hora de combinar efectes de tot tipus (pizzicatos, glissandos, tremolos…) que ens obliguen com a públic a estar permanentment enganxats a l’escolta. Alessandrini ens proposa completar el programa amb la Segona de Schubert, una de les moltes joies de l’autor vienès que només van ser apreciades anys després de la seva mort, una obra amb referències al seu admirat Beethoven i possiblement la més alegre de tot el seu catàleg.

Programa:
Les quatre estacions                         A. Vivaldi
Simfonia núm. 2, D. 125                   F. Schubert

 

youtube Liza Ferschtman

Més informació:

Liza Ferschtman, violí

Coneguda per la seva forta personalitat musical i la versatilitat de la seva música, que combina un poderós dinamisme i un lirisme intens, Liza Ferschtman ha estat elogiada a la premsa musical internacional, el New York Times la descriu com “senzillament reveladora”, fent referència a la “intensitat, puresa i bellesa refinada de la seva interpretació”, mentre que The Guardian elogiava la seva “viva personalitat musical” i la “encantadora qualitat lírica”.

Des que va guanyar el Dutch Music Award, el premi més distingit per a músics holandesos, el 2006, Liza ha aparegut com a solista amb moltes de les millors orquestres del món, inclosa la Royal Concertgebouw Orchestra, la London Philharmonic, Dallas Symphony Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Warsaw Filharmònica i la Filharmònica de Brussel·les, col·laborant amb directors com Jaap van Zweden, Iván Fischer, Stéphane Denève, Jacek Kaspszyk, Jun Märkl, Frans Brüggen, Neeme Järvi, Otto Tausk, Dmitry Sitkovetsky i Thomas Søndergård. Liza Ferschtman és també una apassionada de la música de cambra i una convidada habitual en festivals i sales de concerts de tot el món; des del 2007 és directora artística del Festival de música de cambra de Delft. Entre els seus socis de música de cambra hi ha Elisabeth Leonskaja, Jonathan Biss, Alisa Weilerstein, Christian Poltéra, Julius Drake, Martin Roscoe, Nobuko Imai, Lars Anders Tomter, Marie Luise Neunecker, Sharon Kam i Amihai Grosz.

Filla de destacats músics jueus russos, Liza va créixer en un entorn musical i, de petita, va prendre les primeres lliçons de violí del llegendari violinista i amic de la família, Philip Hirschhorn. Després de la seva mort, va estudiar amb Herman Krebbers, Ida Kavafian al celebrat Curtis Institute of Music de Filadèlfia i David Takeno a Londres.

Rinaldo Alessandrini, director

A més de les seves activitats com a fundador-director del Concerto Italiano, Rinaldo Alessandrini és reconegut com a director d’orquestra i recitals del clavicèmbal, piano i orgue. Està considerat un dels intèrprets més doctes en Monteverdi de tot el món, amb un coneixement i un amor profund pel repertori italià naturalment reflectit en programes que reprodueixen els elements essencials de la música italiana dels segles XVII i XVIII.

Rinaldo ha actuat al Japó, Canadà, Estats Units i a tot Europa, amb una demanda exponencialment creixent per dirigir orquestres a tot el món. Els darrers compromisos com a director d’òpera inclouen l’Orlando de Handel amb l’Òpera Nacional de Gal·les (a Cardiff i a Dresden), el Fairy Queen de Purcell amb la Filharmònica de Berlín, La finta semplice de Mozart a Munic, l’’Orfeo de Gluck, el Figaro de Mozart a Oslo i el Don Giovanni de Mozart a Lieja.

També ha presentat recentment el cicle d’òpera Monteverdi complet a La Scala de Milà, dirigit per Bob Wilson. L’any 2017, Rinaldo Alessandrini i Concerto Italiano van celebrar el 450è aniversari de Monteverdi, amb visites a la Xina, Hong Kong, Austràlia, Japó i els EUA.

Els seus enregistraments (Opus 111, Astrèe, Arcana, Deutsche, harmonia mundi) no només inclouen música italiana, sinó també J.S.Bach i els seus contemporanis. Rinaldo ha obtingut les millors aclamacions per part de la crítica, incloent 5 Gramophone Awards, 2 Grand Prix du Disque, 3 Deutscher Schallplattenpreis, Prix Caecilia, PremioCini i 4 Premis Midem a Cannes.

Rinaldo Alessandrini va ser nomenat Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de França i, juntament amb el Concerto Italiano, va ser guardonat amb el prestigiós Premi Abbiati de la crítica de música italiana. És l’autor de les edicions Bärenreiter de l’Orfeo i l’Ulisse de Monteverdi.

Durada esdeveniment LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI. LIZA FERSCHTMAN & FRANZ SCHUBERT FILHARMONIA 120'Durada:
120'
Ubicació esdeveniment LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI. LIZA FERSCHTMAN & FRANZ SCHUBERT FILHARMONIAUbicació:
Sala 1
Preus:
Entrada: 30€
Amic/ga de LaTemporada: 25€
Venda d'entrades:
Taquilla Auditori
COMPRAR ENTRADES
Categories

Pin It on Pinterest

Share This