Lleida continua difonent l’obra i la figura del músic i compositor lleidatà Enric Granados aquest 2017 en el marc de l’Any Granados amb un programa d’actes del qual destaquen la producció de l’òpera Goyescas i l’exposició “Granados, de París a Goya”. El paer en cap, Àngel Ros, ha remarcat que la difusió de la seva obra arreu contribueix a posicionar el panorama musical de Lleida i ha recordat algunes de les actuacions que s’han fet durant el 206, com l’acte commemoratiu al Palau de la Generalitat, el concert a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, els concerts al Palau de la Música Catalana, a l’Auditori de Barcelona o al Liceu.
L’Auditori Municipal Enric Granados és l’equipament municipal que més obra ha programat del compositor.

L’alcalde Ros ha destacat la implicació de l’Auditori així com del conjunt de professionals i entitats, no només de la ciutat, que han participat en l’Any Granados, enriquint aquesta commemoració des de diversos àmbits. Després de l’èxit de l’òpera “Follet”, Ros ha incidit en la producció de “Goyescas” que és l’obra més coneguda del repertori del compositor lleidatà per seguir celebrant els 100 anys de la seva mort (2016) i els 150 del seu naixement (2017). Compta amb quatre solistes: la lleidatana Marta Infante (mezzosoprano), Àngel Òdena (baríton) –que és resident a Lleida-, Carme Solís (soprano) i Albert Montserrat (tenor). La interpretació va a càrrec del Cor Bruckner, dirigit per Julia Sesé, i de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell. Llorenç Corbella està a la direcció d’escena. Igualment, destaca l’exposició “Granados, de Paris a Goya”, que es farà del 19 de gener al 30 d’abril al Museu de Lleida, amb Joaquim Rabaseda com a comissari, que recull la vida i obra del músic, des dels anys de l’estudi a la capital francesa fins a les últimes composicions inspirades en Goya. Consultar càsting Goyescas
L’alcalde ha presentat el conjunt d’actes que s’han organitzat en el marc de l’Any Granados per aquest 2017 amb la tinent d’alcalde i regidora de l’àrea cultural, Montse Parra; el delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré; la directora IEI, Montse Macià; el coordinador Any Granados, Pep Gorgori, i la directora de l’Auditori, Puri Terrado.
La tinent d’alcalde ha apuntat el treball que s’està fent des de les institucions, les entitats i el conjunt de la ciutat per tirar endavant aquest projecte comú i ha ressaltat l’objectiu que és la difusió musical, la recerca i la generació de publicacions, i la parcel·la educativa. El delegat del Govern ha afirmat que Granados és una “figura nacional” i universal que s’obre al món, en un projecte de ciutat i territori. La directora l’IEI ha assenyalat que l’Any Granados és una oportunitat per posar en valor aquest artista universal i per enriquir un llegat que perduri. També ha citat W.A. Clark, segons el qual no espot entendre la música del país sense Granados.
Per la seva banda, la directora de l’Auditori ha explicat que la intenció és fer descobrir als músics i el públic el repertori musical de Granados, més enllà de les obres més emblemàtiques. Finalment, el coordinador de l’Any Granados ha incidit en el llegat que es deixa amb la commemoració, com publicacions, produccions musicals, enregistraments, etc. i com tot plegat ajuda a aprofundir en el coneixement de l’artista lleidatà.

L’Auditori Municipal Enric Granados acull 12 concerts del programa, amb 2 actuacions de José Menor -pianista resident de l’Auditori-, i el concert de la soprano Marta Infante (consultar programa adjunt). L’oferta pedagògica passa, entre altres, per “El Petit Piano”, producció pròpia que es va estrenar en el marc de la Fira de Titelles 2016, i la cantata “Follet a la cova del Diable”, que implica més de 600 alumnes del conservatori i de diferents escoles de la ciutat, sent el una adaptació per a públic familiar del Follet (reestrenada a l’Auditori al febrer de 2016).
El 27 de juliol es farà un acte commemoratiu del naixement d’Enric Granados i s’ha de recordar la creació d’un premi Especial a la millor interpretació del repertori Granados dins del 1st Ricard Viñes Piano Kids and youth.
S’ha d’esmentar també la Gimcana Granados, adreçada al alumnat de secundària per difondre els llocs principals de Lleida relacionats amb Granados i altres músics contemporanis, que es fa amb telèfon intel·ligents i dispositius mòbils i la lectura de codis QR; o la Ruta Granados, promoguda per Turisme de Lleida, sent un repàs de la vida i presència d’Enric Granados a Lleida, casa de naixement, església on el van batejar, espais on va actuar, etc.
A més, es compta amb els enregistraments de “Goyescas. José Menor, piano”, segell IBS Classical (obres del concert inaugural) i “Granados. Alfons Enjuanes Trio”, segell l’Intèrpret Records. Música Granados des del jazz.
Hi haurà la conferència sobre “El llegat pianístic d’Enric Granados a càrrec de Teresina Jordà” o la publicació “Àlbum Granados”, a cura de Màrius Bernadó.

Consultar web de l’Any Granados i programa adjunt Any Granados 2017.

Pin It on Pinterest

Share This