Coral Shalom i cantaires convidats
Ainhoa Aguilar, contralt
Martí Doñate, tenor
Orquestra del festival Musiquem Lleida
Robert Faltus, director
Johann Sebastian Bach, un dels compositors més productius de tots els temps, va dedicar la major part de la seva obra al servei litúrgic. Part del seu extensíssim catàleg el constitueixen més de 200 cantates: obres per a orquestra, cor i solistes, cada una dedicada a un dia festiu dins del calendari anual eclesiàstic. El que potser més ens sorprèn, a part d’aquesta enorme productivitat, és la facilitat i lleugeresa amb les quals era capaç de resoldre l’estil contrapuntístic, típic per la seva època, on cada veu del teixit polifònic te la seva pròpia autonomia. La seva obra, una autèntica bíblia musical, s’ha convertit en una espècie de còdex en què s’inspira qualsevol músic posterior.
Aquest és el cas del compositor eslovac Peter Breiner, que va crear una sèrie de “concerti grossi” escrits en el rigorós estil barroc, utilitzant com a base motívica les cançons del grup The Beatles. Es tracta d’una divertidíssima ficció de com sonarien els famosos temes d’aquest grup si els seus components haguessin nascut uns 250 anys abans, en plena època de barroc musical.
Cantata núm. 109 J. S. Bach
Beatles Concerto Grosso núm. 1 P. Breiner
Cantata núm. 134 J. S. Bach
Foto: De Foto
+ info
www.coralshalom.cat
+INFORMACIÓ:
La Coral Shalom va ser fundada l’any 1973 per Elvira Querol i M. del Carme Valls. Està formada per uns trenta cantaires. Ha actuat en nombroses contrades de Balears, València i Catalunya, inclosos diversos concerts al Palau de la Música Catalana de Barcelona, i en distints països europeus. L’any 1982 va participar en el Festival Europeu de Música per a Joves a Neerpelt (Bèlgica), on va obtenir el segon premi. El 1984 va fer una gira de concerts per Bèlgica i Holanda. Els anys 1985, 1988, 1990 i 1993 va estar convidada per l’orquestra simfònica de l’Institut Geroweier de Mönchengladbach (Alemanya) a fer unes gires de concerts per la regió; posteriorment, l’esmentada orquestra ha vingut a la nostra ciutat. També ha estat convidada a actuar en ciutats com París, Cholet i Beaupréau, i en països com Luxemburg, Hongria, Portugal, Eslovàquia i Holanda. El febrer de 1989 va enregistrar un disc de cançons populars catalanes i polifonia antiga espanyola, per tal de commemorar el 15è aniversari de la coral. El 2014, amb motiu del 40è aniversari, va enregistrar un CD amb música religiosa i tradicional catalana i d’arreu del món. Així mateix, ha participat en les òperes L’Arca de Noè de Benjamin Britten (2003) i Dolça & Barbablava d’Isabelle Aboulker (2014). Una de les seves fites és col·laborar a la sensibilització i enriquiment musical de la nostra ciutat; és per això que organitza concerts, jornades pedagògiques, cursets per a educadors i xerrades culturals obertes a tothom. Dins d’aquesta línia ha creat i organitza des de l’any 2006 el Festival Internacional de Música “Musiquem Lleida” per apropar la música de qualitat a tothom als carrers de la nostra ciutat i comarques. Aquest any celebrarà el XII FESTIVAL, que ja s’ha consolidat internacionalment. El nivell musical que ha aconseguit la coral és el resultat de l’esforç i la constància de tots els seus components, amb un treball tècnic musical i vocal molt acurat. El seu repertori inclou obres de tots els estils, èpoques i obres simfonicocorals de Händel, Bach, Mozart, Beethoven, Britten, Fauré, Rutter, Orff, The Beatles, Bruckner, Lauridsen, Schubert, Chilcott, etc., així com també la música tradicional catalana, espanyola i llatinoamericana de compositors contemporanis. Des de l’any 2007, la direcció és a càrrec de Robert Faltus, músic de formació tècnica centreeuropea. La Coral d’Adults Shalom forma part de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). El juliol de 2017 participa en l’11è Simposi Mundial de Música Coral a Barcelona