MINKOWSKI DIRIGEIX LA PATÈTICA DE TXAIKOVSKI. ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL GRAN TEATRE DEL LICEU

MINKOWSKI DIRIGEIX LA PATÈTICA DE TXAIKOVSKI. ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL GRAN TEATRE DEL LICEU

Diumenge, 7 de febrer de 2021 - 19:00 h

Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Marc Minkowski, director

Marc Minkowski, director convidat de la temporada simfònica de l’Orquestra, ha volgut presentar-se amb un programa integrat per dos gegants: la “Júpiter” i la “Patètica”.
En un període de temps molt curt de l’estiu del 1788, Mozart va escriure les que serien les seves tres darreres simfonies (núm. 39, KV 543; núm. 40, KV 550, i núm. 41, KV 551). Turmentat i abatut pel poc èxit de l’estrena vienesa del seu Don Giovanni i atabalat pels deutes, cerca refugi en un modest habitatge a la perifèria de Viena. Aquest aïllament és el context en què escriu la “Júpiter”, un sobrenom imposat per l’empresari J. P. Salomon.
Cent anys més tard, el 1893, a Sant Petersburg, Txaikovski escrivia sobre la seva darrera partitura: “L’estimo com no he estimat cap altra de les meves composicions. No exagero, tota la meva ànima és en aquesta simfonia”. Nou dies després, el compositor moria fruit del suïcidi resultat d’una depressió per la seva orientació sexual. Un testament premonitori; un rèquiem líric i instrumental.
Els noms que donem als sentiments humans (alegria, tristesa, rebel·lia, dubte, certesa, indiferència…) són massa grollers per definir aquests dos miracles musicals. Marc Minkowski, prestigiós director d’orquestra francès i fundador de Les Musiciens du Louvre, ens descobrirà els secrets d’aquestes cartes d’amor a la humanitat.

Programa:
 Simfonia núm. 41 en Do major, KV 551, “Júpiter”  A. Mozart (1756-1791)
1. Allegro vivace
2. Andante cantábile
3. Menuetto: Allegretto – Trio
4. Molto allegro
(Durada: 29 min.)

Parada tècnica, cal que el públic romangui al seu seient

 Simfonia núm. 6 en Si menor, op. 74, “Patètica”P. I. Txaikovski (1840-1893)
1. Adagio – Allegro non troppo –
Andante – Moderato mosso –
Andante – Moderato assai – Allegro vivo – Andante come prima – Andante mosso
2. Allegro con grazia
3. Allegro molto vivace
4. Finale. Adagio lamentoso – Andante
(Durada: 45 min.)

Foto: Edouard Brane

Més informacio:

Marc Minkowski

Marc Minkowski té un paper actiu en la promoció de la música clàssica, tant per la seva complerta carrera com a director d’orquestra, com per la seva vessant de gestor cultural i artístic. Actualment, i des del 2016, és director general de l’Òpera Nacional de Bordeus. Des del setembre de 2018, també és assessor artístic de l’Orquestra Kanazawa (Japó). Anteriorment, va ser el director artístic de la Mozartwoche de Salzburg del 2013 al 2017. Minkowski dirigeix habitualment a les sales d’òpera i concerts més importants del món com ara: l’Òpera Nacional de París, Théâtre du Châtelet i Opéra Comique, Salzburger Festspiele, Viena (Theater an der Wien i Wiener Staatsoper), Teatro alla Scala, entre d’altres. És conegut per ser el fundador de l’orquestraLes Musiciens du Louvre, una orquestra dedicada a interpretar i mostrar la música francesa del barroc creada al 1982. El 2011, va fundar el festival Ré Majeure Festival a l’Île de Ré. Mikowski ha estat distingit com a Chevalier de la Légion d’Honneur, una ordre de cavalleria atorgada pel President de la República Francesa.

Orquestra Simfònica del Liceu

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu és l’orquestra més antiga de l’Estat Espanyol, dirigida actualment pel mestre Josep Pons. Durant gairebé 170 anys d’història, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigida per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko. Ha estat la protagonista de les estrenes del gran repertori operístic a la península ibèrica del barroc als nostres dies i al llarg de la seva història ha dedicat també una especial atenció a la creació lírica catalana. Va fer el seu debut el 1847 amb un concert simfònic dirigit per Marià Obiols, essent la primera òpera Anna Bolena, de Donizetti. Des de llavors ha actuat de forma continuada durant totes les temporades del Teatre. Internacionalment cal destacar el Concert per la Pau i els Drets Humans, organitzat per la Fundació Onuart, retransmès des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra el passat 9 de desembre del 2017. Després de la reconstrucció de 1999 han estat directors titulars Bertrand de Billy (1999-2004), Sebastian Weigle (2004–2008), Michael Boder (2008–2012) i, des de setembre del 2012, Josep Pons.

 

Durada esdeveniment MINKOWSKI DIRIGEIX LA PATÈTICA DE TXAIKOVSKI. ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL GRAN TEATRE DEL LICEU 90'Durada:
90'
Ubicació esdeveniment MINKOWSKI DIRIGEIX LA PATÈTICA DE TXAIKOVSKI. ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL GRAN TEATRE DEL LICEUUbicació:
Sala 1
Preus:
Entrada: 31 €
Amic/ga de LaTemporada: 26 €
Venda d'entrades:
Taquilla Auditori
COMPRAR ENTRADES
Amb el suport de:
Categories

Pin It on Pinterest

Share This